Gl. Sommerlyst

Vi har tilladt os at "sakse" en god historie fra den 3. januar 2021 i Dagbladet RingkøbingSkjern.


Kr. Sand er redaktør af "Gamle dage" og i gamle aviser finder han jævnligt gode historier om bl.a. Sommerlyst og den, der gengives her, er bare super.

Onsdag 9. januar 1946 - altså for 75 år siden - kunne man i Dagbladet læse følgende om ”Engforeningen Sommerlyst”: - Foreningen Sommerlyst havde samlet et par hundrede mennesker til spisningen på Hotel Ringkjøbing i aftes. Og til det efterfølgende bal kom yderligere 100.


Fastelavnssøndag vil man arrangere en sammenkomst med underholdning, bl.a. i form af en lille lokal revy. Foreningen tæller i øvrigt ca. 325 medlemmer, hvoraf godt 100 har båd.


Huset på Engen er rejst, og der lægges gulv, så snart materialerne kan skaffes. Endvidere skal der etableres en åben veranda på 20x4 meter.
Foreningen har anskaffet et lille elektricitetsværk, så verandaen i sommertiden kan illumineres med kulørte lamper. Desuden skal der være to rækker lygter fra huset ned til anløbsbroen. Som førhen bliver der dans i festlokalerne, idet man har anskaffet et højttaler-anlæg. Endelig kan det noteres, at der til sommer bliver motorbådssejlads ud til Engen hver onsdag og søndag, i ferietiden også tirsdage og fredage. - Billedet er Huset på Engen, som det så ud i 1940’erne og 1950’erne. Huset er for længst borte, men foreningen ejer stadig arealet, som nu kaldes Gl. Sommerlyst. Og der er en anlægsbro, så man kan gå i land med madkurven. Arkivfoto

Det var tider dengang. Der er ingen tvivl om at det kunne være sjovt at få genopført huset igen. Om det vil være muligt at kunne tiltrække publikummer til fest og farver i huset igen - tja... Artiklen fortæller også en del om, hvad Sommerlyst stod for dengang. Foreningen var nemlig byens samlingssted når det gjaldt banko, Whistspil, bal, fællesspisning, osv. samt sommerfester på engen.

Livsfarlig situation

RINGKØBING. Onsdag 12. juni 1947:

Mandag nat efter engfesten i forbindelse med indvielsen af Sommerlysts nye festhus, var der nær sket en alvorlig ulykke, idet en båd tilhørende bagermester Bech Olsen, Ringkøbing, gik til bunds i Vonåen som følge af overbelastning.

Der var ni personer om bord, hvilket var det dobbelte af, hvad den er beregnet til. Da båden sank, lykkedes det de ombordværende at komme i land, selv om det var besværligt gennem dynd og siv.